Veeg je straatje schoon!

Recent kwam  er een interview naar buiten met Bert van Oostveen, directeur van de KNVB. Hij bracht naar buiten dat uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de spelers van het Nederlands elftal tijdens het  EK van afgelopen jaar niet topfit waren! De heer van Oostveen had al een vermoeden tijdens het EK en dat is nu dan ook bevestigd door het onderzoek. Meteen leidde dit tot een enorme media aandacht. En ook via internet en de verschillende social media kanalen waren er veel commentaren te lezen:  “verwende vedettes zijn het”, “Bloed zweet en tranen willen we zien”, “Toch schandalig dat ze voor dat geld niet eens fit kunnen zijn”, “Het verbaast me niets”, etcetera etcetera.

 

Hoe moeten we deze gebeurtenissen nu eigenlijk interpreteren?

Dat is natuurlijk lastig, wij kennen immers de beweegredenen van de heer Van Oostveen niet om met deze informatie naar buiten te komen en we beschikken niet over het rapport dat hij heeft. Feit is wel dat door het interview veel mensen zich daarna geroepen voelden om hun mening over de gebeurtenissen te delen.

Los van het feit of het verhaal van de KNVB directeur nu klopt of niet, feit is dat er massaal weer een mening wordt gevormd over de spelers van oranje. Van onze sporthelden verwachten wij dat ze topfit aan de start staan, helemaal tot in de puntjes voorbereid, sterker nog we eisen het! Welke conclusie kunnen we uit deze gebeurtenissen trekken?

Wij mensen zijn te beïnvloeden: We vormen onszelf al een mening op basis van een titel een interview “spelers niet fit tijdens afgelopen EK”.

We oordelen op basis van ons gevoel: We kennen de feiten niet, we hebben immers het rapport niet gelezen en van het trainingskamp hebben we alleen die stukjes gezien die op televisie zijn uitgezonden maar toch bezorgt die titel van het interview ons een slecht gevoel en daar handelen we naar.

De inhoud verdwijnt grotendeels maar het gevoel blijft hangen:  In 2010 werden we vice wereldkampioen, wat was Nederland trots, we waren het op één na best team ter wereld! Dat het spel soms niet om aan te gluren was zijn we al lang weer vergeten. Nu tijdens het EK speelden we met nagenoeg hetzelfde team tegen Denemarken en Portugal eigenlijk best aardig voetbal maar wie herinnert zich dat nog door de teleurstelling heen?

Van het interview met de heer Van Oostveen is veel te leren, van welke kant je het ook bekijkt. Bekijk je het linksom, dan zou je kunnen zeggen dat hij zijn eigen straatje schoon veegt door de verantwoordelijkheid volledig bij de bondscoach en zijn staf neer te leggen. Bekijk je het rechtsom dan kun je beweren dat de KNVB graag wil leren van de fouten uit het verleden om zo in de toekomst beter te kunnen presteren. Werkt het in het bedrijfsleven niet ook zo?

Natuurlijk zijn er verschillen te noemen met de topsport, maar zijn er niet veel meer overeenkomsten? Ook in het bedrijfsleven worden dagelijks topprestaties verwacht, is het verschil tussen winnen en verliezen vaak maar heel klein en is aan de top komen makkelijker dan er ook daadwerkelijk te blijven. Is echter de belangrijkste overeenkomst niet dat je moet beschikken over een enorme dosis geloof en drive om iets te bereiken waarvan anderen zeggen “Dat kan niet, dat is onmogelijk”?

Is jouw plan voor 2013 om dat onmogelijke doel te bereiken al helemaal klaar? Heb jij jouw straatje volledig schoon geveegd en ontdaan van alle drempels die succes in de weg staan? Heb je de te bedienen markt bepaald? ..check! Is de strategie uitgestippeld? ..check! Mooi, zijn ook de daaruit volgende acties zijn al voorbereid? ..check!

Met het regelen die zaken heb je de kans op succes al significant vergroot en de kans dat je achteraf net als de heer van Oostveen moet onderzoeken waar het fout is gegaan flink kleiner gemaakt.Wat kun je nu nog meer doen om van 2013 een succes te maken?

Heb je in die plannen ook ruimte ingebouwd voor jouw persoonlijke ontwikkeling? In de topsport is men er al langer van overtuigd dat fysieke training alleen niet voldoende is om top prestaties te leveren, dat is de basis, maar het verschil tussen winst en verlies is vaak een mentale kwestie. Hier volgen een aantal tips om je mentale fitheid en daarmee je kans op succes te vergroten:

1.       Volg een  cursus of training: Als ondernemer ben je constant bezig met productie draaien, het leveren van prestaties en het nakomen van afspraken. Maar net als bij machines hebben mensen ook regelmatig onderhoud nodig. Gun jezelf de tijd om nieuwe inzichten op te doen en de batterij tijdig op te laden. Een boom omzagen met een botte zaag kost veel energie en tijd, houd de zaag scherp.

2.       Ontspan regelmatig: Continu  bezig zijn met de dingen die nog geregeld moeten worden zorgen op den duur voor een tunnelvisie, door regelmatig te ontspannen via sport, meditatie, een goed boek of een interessant gesprek verbreed je je blikveld en daarmee je eigen mogelijkheden om zaken op een andere manier te bekijken dan je tot nu toe hebt gedaan.

3.       Vier je successen maar ook de tegenslagen: Sta je als ondernemer ook echt stil bij je prestaties, of ga je meteen weer over tot de orde van de dag? Het vieren en genieten van je prestaties zorgt voor verankering in je brein en daarmee laat je je zelfvertrouwen groeien. Aan de andere kant geldt  vier de lessen die je van je tegenslagen geleerd hebt, zonder weerstand geen glans!

4.       Alles heeft twee kanten: De waarheid bestaat niet, het is slechts jouw perceptie ervan. Je kunt een verschil van mening met een klant of leverancier ervaren als irritant en misschien zelfs ongelofelijk, maar heb je wel eens echt de moeite genomen om  zijn of haar kant te begrijpen, als je dit lukt heb je de beschikking over een wereld van nieuwe mogelijkheden.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *