Een inspirerend en succesvol 2012 gewenst!

Nee er zit geen spelfout in de titel van dit verhaal!
Zo aan het eind van het jaar zijn de meeste ondernemers alweer druk bezig met vooruit kijken, met de plannen voor 2013. Maar hoe zit het eigenlijk met uw 2012, in dit artikel nemen we eens een moment de tijd om te kijken naar wat afgelopen jaar u allemaal gebracht heeft.

Ok, zelfs de meest verstokte optimist zal niet meer kunnen ontkennen dat we midden in een zeer roerige periode zitten en ja die mogen we echt wel crisis noemen. Waarom niet, is crisis per definitie slecht dan? Heeft u in 2012 te maken gekregen met een stagnerende omzetgroei? Of wellicht was 2012 voor u zelfs het jaar waarin u te maken kreeg met reorganisatie of ontslagen.

Hoe kan een jaar waarin de effecten van de bezuinigingen bij veel mensen pijnlijk duidelijk werden dan toch het predicaat ‘succesvol’ meekrijgen?
Het antwoord op die vraag ligt opgesloten in de woorden feiten en ervaringen.
De mens heeft de neiging om de betekenis van deze twee woorden door elkaar te halen. Een feit is een objectieve gebeurtenis, een ervaring is de subjectieve invulling daarvan. Die subjectieve invulling bepaalt u zelf, alles is op minimaal twee manieren uit te leggen, op een positieve maar ook een negatieve manier. Het mooie is dat u de keuze heeft of u het een positieve of een negatieve lading meegeeft! In dat kader was het T.J. Watson die zei: “Succes ligt in het verlengde van vergissingen”

Hier vindt u een aantal tips om met de lessen van dit jaar van 2013 een heel succesvol jaar te maken:

1. Heldere communicatie:
In hoeverre is uw communicatie het afgelopen jaar de basis geweest voor een misverstand? Communiceer helder naar u zelf en uw omgeving wat u in 2013 wilt bereiken en neem de tijd om te toetsen of uw boodschap ook op de juiste manier is aangekomen. De mens is vooral geïnteresseerd in zichzelf, zorg dat duidelijk is wat het voordeel voor uw partners is wanneer ze met u mee doen.

2. Falen bestaat niet, er is alleen feedback:
Hoe reageert u als achteraf de uitkomst van uw inspanning niet blijkt te zijn wat u er vooraf van had verwacht? Wees niet te lang teleurgesteld maar kijk naar wat u wel heeft gekregen. Ook een op het eerste oog negatief resultaat heeft u iets opgeleverd. Gooi die waardevolle informatie niet weg maar leer ervan! Schrijf de vijf belangrijkste lessen van afgelopen jaar op  en maak er voor 2013 concrete doelen van.

3. Zonder wrijving geen glans:
Natuurlijk is succes fijn, ieder mens is op zoek naar bevestiging. Maar bij succes ligt gemakzucht op de loer. Nu voor velen de bomen niet meer tot in de hemel groeien worden zij gedwongen om weer een beroep te doen op hun creativiteit, geniet daarvan! Materiële zaken kunt u kwijtraken maar niet uw vermogen om iets nieuws te creëren! Onthoud dat de beste en meest innovatieve ideeën worden geboren in tijden van schaarste.

4. Twee weten meer dan één:
Wij zien de wereld niet zoals hij is, maar zoals we zelf zijn. Wij bekijken gebeurtenissen door onze eigen gekleurde bril. Zorg dat u iemand heeft waarmee u kunt sparren, iemand die u vertrouwt maar die wel een andere kijk op zaken heeft dan u zelf, iemand die andere kleuren ziet dan uzelf. Door het uitwisselen van die verschillende visies en ervaringen ontstaan er weer nieuwe ideeën en de mogelijkheid om uzelf te onderscheiden.

Doe u zelf een groot plezier: Laat het afgelopen jaar nog eens de revue passeren en haal uzelf eens een aantal gebeurtenissen voor de geest. Kies die gebeurtenissen die u als moeilijk, vervelend of misschien zelfs pijnlijk heeft ervaren en stel uzelf de volgende twee vragen: “Wat heb ik van die situaties geleerd?”en “In hoeverre ben ik een betere, sterkere professional geworden door die ervaring?” Kunt u zich met deze inzichten op zak nu bedenken welke voordelen u en uw klanten daar in 2013 van gaan ondervinden ?

Kunt u zich voorstellen dat wanneer u vol overtuiging kunt zeggen “Ik heb een heel goed 2012 gehad!” u met een veel meer energie en zelfvertrouwen aan 2013 begint?
Ik wens u allemaal hele fijne feestdagen en een heel inspirerend en succesvol 2013 toe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *